Zomereczeem

Zie jij de mooie volle staart en weelderige manen van je pony in het voorjaar veranderen in een ontplofte haardos? Grote kans dat jouw pony last heeft van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd (SME). Paarden en pony's met zomereczeem hebben heel erg jeuk en schuren manen en staart vaak helemaal kaal. De oorzaak is het speeksel van een hele kleine mug.

Heeft je paard jeuk?
Jeuk kan veel oorzaken hebben, zoals luizen, mijten, een worminfectie of zomereczeem. Als je niet zeker weet of het zomereczeem is, raadpleeg dan eerst je dierenarts om zeker te weten wat het is. 

Tips bij zomereczeem
- Is het de periode dat de muggen actief zijn? Doe je pony dan een eczeemdeken op. Een eczeemdeken is tot dusver het beste medicijn tegen zomereczeem.
- Spray je paard en de deken in met een goede anti-vliegenspray.
- Er zijn veel crèmes, zalven en shampoos die kunnen helpen tegen de jeuk bij jouw pony. Het is een kwestie van proberen wat helpt. Het belangrijkste is om de huid soepel te houden.
- Muggen komen af op vochtige plekken, dus zorg ervoor dat er geen emmers of bakken met stilstaand water in de omgeving van je paard staan. Staat je pony in een weide die grenst aan een sloot of waterpoel? Misschien kan je je pony in een andere wei zetten? In sommige gevallen kan je je pony zelfs beter (tijdelijk) verhuizen. Paarden en pony's die zomereczeem hebben vinden het lekker om in  winderige weides in de buurt van de kust te staan. Door de wind en de zoute lucht hebben ze minder last van de muggen. 
- De muggen zijn het meest actief rond de schemering, dat is wanneer het bijna donker is. Staat je pony  's nachts op stal? Zorg er dan voor dat je hem binnenhaalt voordat het gaat schemeren. 
- Er zijn paarden en pony's die zulke ernstige klachten hebben dat ze zich tot bloedens toe schuren. Ontsmet in dat geval de wondjes goed om infecties te voorkomen. Zijn de problemen ernstig, raadpleeg dan altijd je dierenarts.