Hoefzweer

Wat is een hoefzweer? 
Een hoefzweer is een ontsteking in de hoef. De ontsteking geeft ter plaatse druk op de lederhuid en het paard heeft veel pijn. Hij zal de voet niet willen belasten en in het ergste geval op drie benen staan.

Hoe ontstaat een hoefzweer?
Een hoefzweer kan op verschillende manieren ontstaan. Een pony met slecht onderhouden hoeven heeft de meeste kans op hoefzweren. Maar de pony kan ook in iets scherps hebben getrapt of op een steen hebben gestaan waardoor een kneuzing ontstaat, die later geïnfecteerd raakt.

Pony's met een slechte hoefkwaliteit (scheurtjes/barstjes in de hoef) of dunne zool hebben meer kans op hoefzweren. Paarden die in natte weilanden staan, kunnen een hoefzweer oplopen omdat vuil makkelijker de week geworden hoef binnendringt. Tot slot is slechte stalhygiëne een bekende boosdoener.

Je paard heeft een hoefzweer, wat nu?
Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat.