Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een ernstige en zeer pijnlijke stofwisselingsaandoening en zit meestal in de voorhoeven. Het is een ontsteking van de hoeflederhuid, waarbij ontstekingsvocht en pus zich ophoopt tussen de hoeflederhuid en de hoornschoen.

In ernstige gevallen kan hierdoor de verbinding tussen de hoornschoen en het hoefbeen verloren gaan waardoor het hoefbeen kan kantelen. Dit hoefbeen drukt vervolgens tegen de zool van de hoef en in ernstige gevallen komt het zelfs door de zool heen.

Het paard of pony zal proberen de voorhoeven te ontlasten door de achterbenen ver onder het lichaam te brengen en de voorbenen zo ver mogelijk gestrekt naar voren te steken. Een pony met hoefbevangenheid steekt de voorbenen naar voren om ze te ontlasten. De hoeven voelen warm aan.

Hoefbevangenheid kan ontstaan door een overmaat aan bepaalde voedingsstoffen zoals te veel suikers in jong, voorjaarsgras of teveel krachtvoer. Maar ook overbelasting, giftige stoffen, sommige geneesmiddelen en infecties kunnen deze ziekte veroorzaken. 

Denk je dat een pony hoefbevangen is, meld dit dan snel bij de eigenaar van of instructeur op de manege of indien het je eigen pony is bel dan de dierenarts.