Schimmels

Een schimmel is eigenlijk best een bijzonder paard, en daarom hier wat leuke feitjes over de schimmel en witte paarden!

Een schimmel is en wit/grijs kleurig paard of pony. Witte paarden zijn moeilijker schoon te houden, daar weet je vast alles van als je een schimmel hebt! Denk je erover om een schimmel te kopen? Houd er dan rekening mee dat je extra tijd kwijt bent om hem mooi wit te houden.

Wist je dat schimmels niet wit worden geboren?
Als veulen zijn schimmels vaak zwart of bruin. Pas als ze ouder worden kleuren ze lichter en worden ze langzaam wit of grijs. Paarden die wel wit worden geboren, noem je een wit paard.

Het wit worden van een schimmel als ze ouderen worden wordt ook wel schimmelen genoemd.
Tijdens het schimmelen zijn er tussenvormen, die vaak een eigen naam hebben, deze kleuren zijn dus altijd tijdelijk. Afhankelijk van de kleur van het paard of de pony bij de geboorte zijn er verschillende tussenvormen zoals bijvoorbeeld:

  • appelschimmel (sterk zwart wit gevlekt)
  • roodschimmel
  • bruinschimmel (met oorspronkelijk bruine vacht die nog doorschemert)

Een volgroeide schimmel kan nog wel wat haren van een andere kleur in zijn vacht houden. De vliegenschimmel heeft bijvoorbeeld hele kleine donkere vlekjes.

Wist je dat de huid van de schimmel zwart is?
Ook zijn de ogen altijd donker. Onder die mooie witte vacht zit dus een zwarte huid! Dit zorgt er ook voor dat ze niet overgevoelig zijn voor de zon.

Witte paarden
Paarden die wit geboren worden zijn zeer zeldzaam. Het verschil tussen een schimmel en een “echt” wit paard is de kleur van de huid. Schimmels hebben een zwarte huid, “echte” witte paarden hebben een roze huid en witte paarden worden ook wit geboren! Witte paarden kunnen daardoor ook eerder verbranden door de zon. Met name op plaatsen waar geen haar op de huid zit zoals op hun neus.