Atypische myopathie

Atypische myopathie, een moeilijk woord voor een ernstige spieraandoening die vooral in het najaar bij pony's op de wei voorkomt. Hoe ontstaat Atypische myopathie en nog belangrijker, hoe kun je het voorkomen?

Wat is Atypische myopathie en hoe ontstaat het?

Deze zeer ernstige spieraandoening wordt veroorzaakt door de esdoorn. De esdoorn is een bepaald type boom die door slecht weer tijdens de herfst zijn bladeren, scheuten en zaden laat vallen. Als pony's die veel buiten staan dit eten, kunnen ze acuut heel erg ziek worden. Vaak worden ook meerdere paarden uit een koppel ziek. 

De symptomen van Atypische Myopathie (esdoornvergiftiging) zijn trillen, zweten, moeilijk lopen of niet meer kunnen staan, harde spieren en koffiekleurige urine.

Wat moet ik doen?

Paarden met deze aandoeningen moeten niet worden vervoerd, maar eerst ter plaatse door een dierenarts worden behandeld. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk de paardeneigenaar en de dierenarts erbij te halen, als de symptomen zichtbaar zijn.

Hoe kan ik Atypische myopathie voorkomen?

Esdoorns kunnen dus beter niet rond een paardenwei worden geplant en als ze er al staan, is het verstandig om de plaatsen waar in het najaar de zaden vallen, af te zetten met schriklint of de bladeren en zaden te verwijderen. Daarnaast is het goed om je paard goede kwaliteit ruwvoer en krachtvoer te geven en de gezondheid te blijven controleren.