Kleuren van de pony

Op de manege of bij de vereniging heb je het misschien al wel eens gezien. Pony’s kunnen allerlei kleuren hebben, zowel hun vacht als hun manen en staart. Deze kleuren komen het vaakst voor.

 

 

Bruin

Bij een bruine pony zijn de haren op het lichaam bruin. Dat kan heel lichtbruin tot heel donkerbruin tot bijna zwart zijn. De manen, de staart en de onderbenen zijn altijd zwart. Op de benen kunnen wel witte vlekken zitten. Die noemen we aftekeningen.

 
   

Zwart

De haren op het lichaam, de manen, de staart en de onderbenen zijn zwart. Op de benen kunnen wel aftekeningen zitten. Het zwarte haar kan verkleuren, bijvoorbeeld door de zon. De pony krijgt dan bijvoorbeeld in de zomer een bruine gloed. Na het verharen in het najaar is hij weer zwart.

   

Vos

De haren op het lichaam van de pony zijn roodachtig bruin. De manen, de staart en de onderbenen hebben meestal dezelfde kleur als de haren op het lichaam. Ze kunnen ook lichter of donkerder zijn, maar ze zijn nooit zwart.

   

Schimmel

Een schimmel wordt geboren met donkere haren op zijn lichaam, maar die worden steeds witter of grijzer. Schimmels zijn als veulen bruin, vos of zwart, maar nooit wit. De huid van deze pony’s is zwart en ook de ogen zijn donker. De manen hebben dezelfde kleur als de vacht of zijn donkerder. Hoe ouder de pony wordt, hoe lichter hij wordt. Iedere keer als de pony verhaart, wordt hij iets lichter. Bij sommige pony’s duurt het een paar jaar voor ze helemaal wit zijn, bij andere wel tien jaar.

Wit

Sommige pony’s zijn al bij de geboorte wit. Zij hebben geen zwarte huid, zoals schimmels, maar een lichte huid.

   

Bont

De basiskleur van een bonte pony is zwart, bruin of vos, maar hij heeft witte vlekken op zijn vacht. Apart hè?! Als de basiskleur zwart is, noemen we de pony zwartbont, als de basiskleur bruin is noemen we hem bruinbont en als de basiskleur vos is, noemen we hem vosbont. Lucky is een vosbonte pony.

 

Palomino

Star: ‘Palomino is de mooiste kleur die er bestaat. Ik heb een mooie goudkleurige vacht en witte manen en staart. Is het niet geweldig?!’