Pollenallergie

Het voorjaar is voor veel paardenhouders een prachtige tijd want de paarden mogen weer lekker het land op. Dit is niet voor ieder paard een pretje want in de lente hangen er ook weer pollen in de lucht en dat is niet leuk voor paarden die hier gevoelig op reageren. Heb jij ook een hoofdschuddend, proestend en neusschurend paard?

Hoofdschudden bij paarden kent diverse oorzaken en omdat veel paarden meer klachten in het voorjaar laten zien, wordt gedacht dat een pollenallergie misschien wel een rol speelt. Geef je medicijnen? Begin er dan op tijd mee. Sommige middelen hebben tijd nodig om optimaal te werken. 

Pollenmasker
Een ‘pollenmasker’ is onmisbaar voor veel headshakers. Zodra de eerste zonnige en warme dagen aanbreken en het gras groeit begint het schudden en headbangen vaak al. Een pollenmasker is echt de moeite van het proberen waard, want het zorgt bij veel paarden voor verlichting. 

Neusnetje
Schudt je paard erg veel, dan is rijden niet altijd mogelijk. Sommige paarden reageren goed op een neusnetje. Een neusnetje houdt geen pollen tegen, maar geeft wat druk op de neus wat sommige paarden prettig vinden. Gaat het regenen? Fijn, dan worden de pollen ‘tijdelijk’ weggespoeld. Dat biedt verlichting voor je paard en rijden is dan soms wel mogelijk. Een neusnetje is op wedstrijden toegestaan. In het Algemeen Wedstrijdreglement artikel 26.7 lees je er meer over.

Logboek
Tip: houd een logboek bij waarin je alle symptomen noteert. Zo zie je in welke periode de klachten (het hoofdschudden) verergeren of juist afnemen. Vervolgens kun je uitzoeken welke planten bloeien in de periode dat de klachten heviger zijn en in die periode je paard bijvoorbeeld wat meer op stal houden. Maar ook andere factoren kun je hierin meenemen: was het zonnig of stond er veel wind? Heeft het schudden een relatie tot eten? Zo kun je zaken die voor jouw paard triggers zijn misschien vermijden. Denk hierbij aan:

  • Als je paard alleen schudt als hij op de weide komt, is het een idee om eens te zien wat er gebeurt als je hem op de paddock houdt en contact met gras vermijdt. Of als je hem ’s nachts buiten zet in plaats van overdag.
  • Soms is verhuizen helaas noodzakelijk als er veel bomen/planten zijn waar je paard overgevoelig voor is; misschien een proefperiode bij een vriendinnetje aan het strand?
  • Schudt hij minder in de binnenbaan? Dan kun je wat vaker binnen rijden

Raadpleeg je dierenarts!
Heeft je paard klachten? Ga dan met je paard en je logboek naar je dierenarts voor verder onderzoek.