EHBO bij kleine wondjes

Een kleine verwonding overkomt ieder paard of pony wel eens, bijvoorbeeld een schaafwond van een iets te ruig speelkwartiertje in de wei. Oppervlakkige schaafwondjes kun je meestal zelf behandelen. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Je haalt je paard uit de wei en ziet het al, hij heeft een wondje. Wat kun je het beste doen?

EHBO bij kleine wondjes

  • Breng je paard eerst naar een veilige plek zonder andere paarden, bijvoorbeeld de poets- of spuitplaats. Wonden doen pijn dus wees bedacht op eventuele reacties van je paard.
  • Beoordeel vervolgens de wond. Op welke plaats zit de wond? Is het een grote of diepe wond? Is het een verse wond of is het bloed al opgedroogd? Zit er vuil in? Is de huid onder de wond gezwollen? Hoe reageert het paard op de verwonding?
  • Vraag of iemand even mee wil kijken zodat je kunt overleggen. Maak eventueel foto’s met je telefoon zodat je die kunt doorsturen naar de dierenarts. Bij twijfel raadpleeg je sowieso altijd een dierenarts.
  • Bij oppervlakkige schaafwonden waarbij de onderhuid nog intact is hoef je niet meteen de dierenarts te bellen. Die kun je prima zelf behandelen. Ben je tot de conclusie gekomen dat er geen dierenarts bij hoeft te komen? Maak de wond dan schoon. Dit doe je door de wond af te spoelen. Denk erom dat je de waterstraal niet direct op de wond richt maar het water erlangs laat stromen. Zorg ervoor dat vuil en losse haren eraf zijn gespoeld en desinfecteer met betadine. Voorkom contact tussen de wond en vuile handen.
  • Houd de wondjes vervolgens de komende dagen in de gaten of ze goed genezen. De meeste schaafwonden genezen zonder littekens.

Wanneer bel je wel meteen je dierenarts?

  • Bij snij of steekwonden die zijn ontstaan door scherpe of puntige voorwerpen die het lichaam zijn binnengedrongen.
  • Bij scheurwonden die bijvoorbeeld zijn ontstaan doordat het paard verstrikt is geraakt in draad.
  • Bij wonden aan het oog of ooglid.
  • Bij grote wonden aan de kroonrand of hoefbal.
  • Bij wonden aan gewrichten of peesscheden.
  • Bij alle wonden waarbij twijfels zijn.

Tetanus
Elk paard in Nederland zou ieder jaar moeten worden gevaccineerd voor influenza en meestal zit tetanus daar bij in. Bij een verwonding is het van groot belang om even na te kijken of het paard voldoende is gevaccineerd. Dat houdt in dat de tetanusvaccinatie in principe niet ouder mag zijn dan 2 jaar. Als de tetanusvaccinatie wel iets ouder is, is het verstandig een herhalingsvaccinatie te laten geven (‘booster’). Als het paard langer geleden of nog nooit tegen tetanus is gevaccineerd, zal de dierenarts vaak besluiten om ook tetanusserum te geven. Daar zitten de antistoffen al direct in en die hoeft het paard dan niet eerst aan te maken. Lees hier meer over tetanus

Vraag advies
Kleine verwondingen kunnen zeer ernstig zijn en grote verwondingen kunnen erg meevallen. Vraag dus, als je zelf niet erg ervaren bent, altijd advies. De eerste uren is er nog veel te redden. Beter een keer te vaak overlegd dan te laat. Lees hier meer over verwondingen