Ruiterfit: Leuke oefeningen waar je beter van gaat rijden

Het is als je paardrijdt belangrijk dat je ook zelf een goede conditie hebt. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat jouw paard al het werk doet. Met deze toffe oefeningen verbeter je niet alleen je conditie, maar leer je ook beter paardrijden! 

Oefening 1:

Touwtje springen

Wie had dat gedacht, kan touwtje springen echt helpen om beter te gaan paardrijden? Jazeker!

Bij touwtje springen train je namelijk niet alleen je conditie maar ook je coördinatie. Zodra je een beetje moe begint te worden zal je al snel zien dat het moeilijker word om het ritme vol te houden. Daarnaast train je met touwtje springen ook nog je armen, kuit en buikspieren!

Weet jij hoe je correct moet touwtje springen? Dat gaan we je nu uit leggen!

  • Het is belangrijk dat je een goede houding aanneemt, net zoals dat bij paardrijden ook moet. Blijf rechtop staan met je borst vooruit, je neus naar voren en houd je rug recht.
  • Belangrijk is dat je het touw laat draaien vanuit je polsen, dus niet met je hele arm.
  • Land op de bal van je voet en blijf zo kort mogelijk op de grond staan.

 

Oefening 2:

Hinkelen

Vorige week hadden we al een hele leuke actie met stoepkrijt. Dat heb je bij deze oefening ook weer nodig! Probeer een zo mooi mogelijk hinkel pad te tekenen, en maak het jezelf daarbij niet al te makkelijk. Hinkelen is erg goed voor je balans, coördinatie en reactievermogen.

Ga op 1 been staan en probeer het hinkel pad zo snel mogelijk af te maken, zonder te vallen natuurlijk. Raak je je balans kwijt? Begin dan overnieuw.

Vind je dit te makkelijk? Maak dan een hinkel pad waarbij je ook je handen moet gebruiken. Zo train je niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen!

Vind jij dat je een hele toffe hinkel pad hebt gemaakt? Laat het ons weten en stuur een leuke foto!

 

Oefening 3:

Deze oefening is heel erg leuk als je thuis een skippy bal hebt! Een skippybal is namelijk niet alleen bedoeld om mee rond te springen, maar je kan er ook je balans, stabiliteit, buikspieren, rug en bekken en je focus mee trainen! Erg handig dus!

Er zijn meerdere oefeningen die je kan doen, hieronder worden ze voor je uitgelegd.

  1. Balans oefening

Ga rechtop zitten op je skippy bal en buig je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden. Ga met je rug en borst net zo zitten als dat je dat op het paard ook moet doen. Dus je onderrug strekken en je borst iets naar voren (pas wel op dat je geen holle rug krijgt). Til nu 1 knie iets omhoog zonder dat je je houding veranderd of van je skippy bal valt. Houd je knie 5 seconden in de lucht en doe dan hetzelfde met je andere knie. Dit kan je ongeveer 3 keer achter elkaar herhalen.

  1. Balans oefening

Je begint hetzelfde als bij de oefening hierboven beschreven. Dus rechtop zitten met je knieën iets gebogen. Alleen nu til je je knie niet op, maar je hele been! Steek je tenen uit en strek je been, doe nu je been iets omhoog en houd deze daar voor ongeveer 5 seconden. Daarna doe je precies hetzelfde met je andere been. Ook deze oefening kan je 3 keer achter elkaar herhalen.

  1. Balans oefening

Ga midden op de bal zitten en zet je voeten onder je schouders op de grond. Let er op dat je je onderbenen los hebt van je skippy bal. Probeer je buikspieren iets aan te spannen door je navel naar binnen te trekken.

Probeer nu voorzichtig je voeten iets van de grond te halen zonder dat je van de bal valt. Probeer ongeveer 1 minuut zo te zitten zonder te vallen! Is het jou gelukt?

  1. Stabiliteit oefening

Kan jij een push up maken? Met deze oefening maken we een normale push up nog net even iets lastiger. Nu zet je namelijk niet je benen op de grond, maar zet je ze op de bovenkant van je skippy bal. Blijf je goed in balans staan? Probeer dan 1 voor 1 je knieën iets naar je toe te halen.  Als dit je goed af gaat dan kan je het 8 keer herhalen. Voel je aan het eind je spieren al?

  1. Stabiliteit oefening

Ga met je borst op de bal liggen en je voeten op de grond, let er op dat je je voeten breed uit elkaar zet zodat je stevig ligt. Zet je handen nu naast je borst op je skippy bal en richt je vingers naar binnen toe. Probeer nu je borst van de bal te drukken zonder te vallen. Is het jou gelukt? Dan maken we het nog iets lastiger. Als je in deze houding staat probeer je dit zo lang mogelijk vast te houden! Ze noemen dit ook wel planken. Het is hierbij belangrijk dat je je billen probeert aan te spannen.