Spelletjes met je pony

Heb je de spellen met je pony uit het nieuwe zomernummer van Bixie&Friends geprobeerd?! We hebben nog meer coole ideeën voor je, joehoe! Komt ie!

Alle ballen verzameluuuuhhhh!

Voor dit spel maak je twee teams. Op de korte zijdes van de bak zet je zes pionnen, dus in totaal heb je dus twaalf pionnen nodig. Op deze pionnen leg je tennisballen en aan het einde van de bakrand zet je een mand. Van beide teams rijdt steeds één ruiter met pony langs de bakrand en probeert de ballen van de pionnen af te halen. Vervolgens moeten de ballen in de mand worden gegooid. Valt een bal op de grond, dan telt die niet mee. Het team dat de meeste balletjes in de mand heeft zitten, heeft gewonnen. Lukt het jou om alle zes de ballen vast te houden en in de mand te gooien?!

 

Aardappelrace

Voor dit spel heb je aardappels, manden, een start en een finishlijn nodig.

Aan iedere kant van het traject staan 3 teamleden opgesteld. Het totale team bestaat dus uit 6 personen. Bij de start mogen de deelnemers één aardappel meenemen. Halverwege gooien zij de aardappel in de mand. Vervolgens rijden zij door de eindlijn. Een teamgenoot start vervolgens vanaf deze lijn. Daarna gaat combinatie 3 van start enz. Het team met de meeste aardappelen in de mand heeft gewonnen!

Kledingrace

Voor dit spel heb je staanders, broeken, truien, sjaals en petten nodig. (zorg ervoor dat de kleding zo groot is dat het makkelijk over de eigen kleding en cap kan worden aangetrokken).

Plaats de staanders in de bak in een slalom-opstelling. Hang de kleding op de laatste staander, de eerste staander is het start- finishpunt (maak op deze manier twee identieke trajecten). De deelnemers stellen zich op bij de start. Bij het startsignaal rijden ze zo snel mogelijk door de slalom naar de laatste staander, stappen af en trekken de kleding aan. Daarna weer opstijgen en zo snel mogelijk door de slalom naar de finish rijden en afstappen, de kleding uittrekken en op de staander hangen. Wie als eerste de kleding weer heeft uitgetrokken en opgehangen, heeft gewonnen!

Stoelendans

Voor dit spel heb je stoelen nodig of andere voorwerpen die als stoel kunnen dienen (strobalen of jute zakken zijn bijvoorbeeld heel goed te gebruiken) en een muziekinstallatie.

Zet de stoelen in een cirkel (één stoel minder dan het aantal deelnemers). Zo lang de muziek speelt, rijden de deelnemers om de stoelen heen. Als de muziek stopt, stappen de deelnemers af en gaan, met de pony aan de hand, zo snel mogelijk op een stoel zitten. De deelnemer die geen stoel kan vinden is af. Haal een stoel uit de cirkel en begin opnieuw. Ga net zo lang door totdat er één deelnemer over is, dat is de winnaar!

Annemaria Koekkoek

Bij Manege Het Loenhorst in Hummelo is het spel Annemaria Koekkoek heel populair, vertelt eigenaar Joke Meier. Ze doen dit spel tijdens ponykampen en ook wel eens in de laatste tien minuten van de gewone les. Joke: ‘Bij dit spel gaan alle ruiters met hun pony’s aan de korte zijde van de rijbak staan en stappen of draven ze richting de overkant. De instructeur staat aan de overkant en kijkt de andere kant op, zodat ze de kinderen niet kan zien. Wanneer ze “Annemaria Koekkoek” heeft geroepen, moeten alle pony’s zo snel mogelijk stilstaan. De instructeur kijkt na het roepen direct om en als ze nog een pony ziet bewegen, is die ruiter af. Uiteindelijk blijft maar één ruiter over: de winnaar!’

Koekhappen

Koekhappen is niet alleen leuk, maar ook heel lekker! Aan een (was)lijn worden koeken vastgemaakt en je moet proberen om, terwijl je op je pony zit, een koek op te eten. Maar let op, je mag je handen niet gebruiken! Speel je dit spel met andere kinderen? Wie als eerste de koek op heeft, wint. Maak het nog moeilijker door dit stappend te doen!

Pimp je pony

Bij manege Het Loenhorst spelen ze nog een ander leuk spel: Pimp je pony. Joke vertelt: ‘Bij dit spel kleed je je pony en jezelf zo gek mogelijk aan. Vlecht zijn manen in met mooie linten, zet een vrolijke pet op of doe een sjaal om bij je pony. Hierna volgt een uitgebreide modeshow waarbij iedereen zijn outfit laat zien. Wie de leukste outfit heeft, wint een prijs.’

 

Foto's Arnd Bronkhorst en Esther Regelink