Lekker koken!

Recept 1 LOEMPIA’S voor jezelf!

Wist je dat wortels ook in heel lekkere loempia’s kunt stoppen. Dat doe je zo!

 

DIT HEB JE NODIG

voor 10 loempia’s:

Kom

Vergiet

Koekenpan

70 gram prei

70 gram knolselderij

50 gram wortel

50 gram courgette

50 gram kastanjechampignons

50 gram rode paprika

50 gram mihoen

2 eetlepels hoisin-saus

1 teentje knoflook

10 vellen loempiadeeg

Zonnebloemolie

Klein beetje zout

 

ZO MAAK JE ZE

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Laat de mihoen twee minuten weken in een kom gekookt water. Laat daarna de mihoen uitlekken in een vergiet.
  • Maak de groenten schoon en snij ze in kleine, smalle reepjes. Snij de knoflook in heel kleine stukjes en plet die daarna fijn.
  • Doe een beetje zonnebloemolie in de koekenpan en verwarm die. Doe dan de knolselderij, wortel, courgette, kastanjechampignons, rode paprika en knoflook in de pan en bak dit 3 tot 4 minuten aan.
  • Doe de hoisin-saus over de groenten in de pan en laat het afkoelen.
  • Doe de groenten met saus, de mihoen en de rauwe taugé in een kom en meng dit goed door elkaar. Je kunt een beetje zout en andere kruiden toevoegen als je dat lekker vindt.
  • Nu is het tijd om de loempia’s te rollen! Leg de vellen loempiadeeg uit elkaar en besmeer ze met een dun laagje zonnebloemolie.
  • Verdeel de groentevulling over het midden van de vellen loempiadeeg. Vouw de loempiavellen dicht en leg ze op de bakplaat.
  • Besmeer de bovenkant van de loempia’s met een beetje olie. Dan kleuren ze mooi op.
  • Bak de loempia’s 10 tot 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de loempia’s uit de oven met een of twee ovenhandschoenen. De bakplaat is heet en de loempia’s ook. Dus doe voorzichtig!

Nu kun je genieten van je zelfgemaakte loempia’s!

 

 

Recept 2 PAARDENBLOEMSOEP!

DIT HEB JE NODIG

1 flinke hand paardenbloembladeren

1 eetlepel paardenbloemen

2 eetlepels boter

1/2 sjalotje

3 eetlepels bloem

2 eetlepels fijngesneden

kruiden, zoals

platte peterselie en bieslook

250 milliliter groentebouillon

500 milliliter melk

Zure room

 

ZO MAAK JE HET

  • Snij de boter en smoor de sjalot ongeveer 3 minuten.
  • Doe bloem erbij en bak het even door.
  • Voeg bouillon en melk toe en breng het al roerend aan de kook.
  • Hak de bladeren fijn, wrijf ze door een zeef en voeg het sap bij de soep.
  • Laat het even doorkoken en voeg de kruiden en de bloemblaadjes toe.
  • Breng het op smaak met peper en zout en voeg een schepje zure room toe.

Smakelijk!

 

WIST JE DAT … paardenbloemen ook gezond zijn voor paarden? Misschien heb je wel eens gezien dat je pony van een paardenbloem hapte. Paardenbloemblad bevat bijvoorbeeld veel mineralen. Het drijft onder andere vocht af en helpt je pony afvalstofjes kwijt te raken. Goed hè?