Voltige

Voltige is gymnastiek op de rug van een paard. Het paard loopt aan een lange lijn (de longe) op een cirkel. Hij heeft een speciale voltigesingel met handvaten om. De longe wordt vastgehouden door een longeur.

Bij voltige moet je ervoor zorgen dat je het paard niet in de weg zit met jou oefeningen. Als jij gymnastiekoefeningen doet terwijl je paard galoppeert, moet je ervoor zorgen dat het paard zijn bewegingen kan doen. Voor voltige moet je goed zijn in evenwicht bewaren. Voltige is voor iedereen, maar vooral zeer geschikt voor kinderen.

  • Kan iedereen leren voltigeren of moet je heel lenig zijn?

Voltigeren is sport voor jongens en meisjes. Je hoeft niet heel lenig te zijn als je begint, want al doende leer je!

  • Heb ik een eigen paard nodig?

Nee, meestal heeft de voltigevereniging een voltigepaard.

  • Waar kan ik leren voltigeren?

Je kunt lessen volgen bij een KNHS voltigeverenging of bij een FNRS Ruitersportcentrum die voltigelessen geeft.

  • Hoe ziet een voltigeles eruit?

Voltigelessen worden meestal als groepslessen gegeven. Vaak is er één paard per team en de lessen duren meestal een uur. Naast het paard wordt ook veel gebruik gemaakt van een “oefenpaard” (de voltigeton) om te oefenen en voor de warming-up.

  • Wat heb ik nodig voor voltige?

Een strakke sportbroek met sportschoenen of een voltigelegging met voltigeschoentjes/ turnschoentjes met een strak truitje. Heb je lang haar, doe het dan in een staart, vlecht of knot zodat het niet in de weg zit. Net als met andere sporten laat je eventuele sieraden thuis. Tijdens het voltigeren hoef je geen cap op.

 

Wedstrijden

Heb je al wat oefeningen onder de knie en lijkt het je leuk om mee te doen aan wedstrijden? Je kan alleen meedoen, maar ook met z’n tweeën of als team.

Bij een voltigewedstrijd zijn twee onderdelen: de verplichte oefeningen en de kür.

Bij de verplichte oefeningen moet je binnen een vastgestelde tijd een aantal voorgeschreven oefeningen uitvoeren.

Bij de kür moet de voltigeur een samenstelling van vrije oefeningen laten zien. De kür wordt onder andere beoordeeld op:

  • Techniek: de moeilijkheid van de getoonde oefeningen en de uitvoering van de oefeningen
  • Artistiek: de samenstelling van de kür en de choreografie.