Wist je dat?

Wist je dat? 

de hartslag en de lichaamstemperatuur van veulens hoger zijn dan van volwassen dieren? Hoeveel hoger precies hangt af van het ras. Een veulenhart kan per minuut wel 10 tot 15 keer vaker slaan dan van zijn moeder. Wow! Ook ligt zijn temperatuur ongeveer een half graadje hoger dan van de merrie. Een volwassen pony heeft koorts vanaf 38 graden Celsius. Bij een veulen is dat vanaf 38,5 graden. Dat is goed om te weten!

 Wist je dat?

een veulen in de baarmoeder een soort schoentje draagt? Dit is gemaakt van heel zacht hoorn, net als zijn voetje, maar dan veeeel zachter. Zo kan hij niet met zijn hoef door de baarmoeder heen prikken als hij naar buiten komt bij de geboorte. Slim hè? Veulentjes gaan al snel na de geboorte staan, waardoor de schoentjes meteen verdwijnen.

 Wist je dat?

Nu we het er toch over hebben! Wist je dat veulens al binnen een uur na de geboorte kunnen staan en meteen met mams meerennen? Wow zeg! Stel je voor dat jij dat als baby

had gekund toen je een uur oud was! Paarden zijn kuddedieren, zoals je wel weet. Ook zijn het vluchtdieren. Dat betekent dat ze wegrennen als ze denken dat er gevaar dreigt. Nou, en daarom kunnen die jongste diertjes zo snel staan en rennen. “Oei, leeuw in de bosjes. Rennen jongens!”

 Wist je dat?

een veulen daarom zulke    l    a    n    g    e    benen heeft, vergeleken met zijn lijf? Kijk maar eens goed als je deze zomer een veulen ziet! Die beentjes zijn soms wel bijna net zo lang als die van zijn moeder! Daar kan hij dus heerlijk mee rennen. Niet alleen weg van leeuwen hoor (die hebben we alleen gespot in de Beekse Bergen!) maar ook gewoon lekker in de wei met andere veulens!

 Wist je dat?

de eerste melk van de merrie heeeel belangrijk is voor veulentjes? Die melk noemen we biest. Daarin stopt de merrie heel slim stofjes die het veulen beschermen tegen allerlei ziektes als hij is geboren. Die stofjes heten antistoffen. Anti betekent ‘tegen’. Wat heeft de natuur dat

slim geregeld hè!

 Wist je dat?

een veulen binnen twee dagen na zijn geboorte zijn darmpek kwijt moet zijn? Als het veulen in de baarmoeder zit, hopen zich in zijn darmpjes cellen op en stoffen uit het vruchtwater dat het heeft ingeslikt. Dat samen noemen we darmpek. Die moeten er binnen een dag uit, anders kunnen de darmen verstopt raken.