Toiletteren

Voor keuringen, shows en wedstrijden wil je je pony er extra mooi laten uitzien. Maar waar moet je overal op letten? En wat hoort er allemaal bij het toiletteren van je pony? Lees het hier!

Tastharen
Rond de mond en de neus heeft je pony speciale tastharen. Deze stellen de pony in staat om nauwkeurig verschil te maken tussen voer en steentjes. Lange tastharen rond de ogen dienen ter bescherming. Als ze aangeraakt worden, gaat het oog dicht en kan de lens niet beschadigd worden. Knip deze haren dus nooit af!

Oren
De binnenkant van de oren is behaard om het oor te beschermen tegen binnendringend vuil. Ook dempen de haren het geluid. Scheer de oren dus niet. Je kunt het oor er netjes laten uitziendoor de oorschelp in de lengte dicht te vouwen en al het haar dat er dan uitsteekt, af te knippen. Gebruik hiervoor een afgeronde schaar en knip altijd van beneden naar boven om te voorkomen dat de schaar bij een onverwachte beweging van het paard zijn oog raakt.

Kootholtes
De vetlok boven de kootholte zorgt ervoor dat het water niet in de kootholte komt, maar op de grond drupt. Houd hier rekening mee bij het toiletteren van de onderbenen. Het haar in de kootholte groeit schuin en horizontaal en vormt zo een natuurlijke afvoerpijp. Dit afscheren kan tot verschillende aandoeningen leiden, zoals mok. Je kunt de vetlok wel knippen of scheren, maar dan horizontaal. Scheer het niet helemaal af.

Staart
De lengte van de staart is een kwestie van smaak. Meestal wordt bij een dressuurpaard de staart wat langer gelaten, tot op het kogelgewricht. Bij springpaarden hangt de staart tot een handbreedte onder het spronggewricht. Als je de staart gaat knippen, is het verstandig de staartwortel iets op te tillen. Een paard draagt de staart in ontspanning namelijk altijd iets omhoog en als je hier geen rekening mee houdt, knip je te kort. Let op: als de staart te lang is, kan het paard er bij het achterwaarts lopen op gaan stappen. Knip de staart dus minimaal tot boven de kogel af.

Manen
Voor keuringen, shows en wedstrijden worden de manen bij de meeste rassen ingevlochten. Je kunt meerdere kleine ‘knotjes’ langs de hele hals maken of een hengstenvlecht als een paard lange manen heeft. Je kunt het beste zo kort mogelijk voor een evenement vlechten en zo snel mogelijk na het evenement de vlechtjes weer loshalen, omdat de haren anders afbreken. Bij rassen met lange manen is de verzorging van de manen erg belangrijk. Om klitten en afbreken te voorkomen, wordt vooral veel antiklitspray gebruikt. Wil je de manen juist kort houden, dan kun je ze trekken met behulp van een kammetje, of knippen. Dikke manen worden meestal getrokken, dunne manen geknipt.