Hoofdstel

Een hoofdstel is een van de belangrijkste onderdelen van de uitrusting van jouw pony. Maar wanneer kies je voor welk hoofdstel? Je hebt verschillende typen hoofdstellen. Hieronder bespreken we de meest gebruikte hoofdstellen. 

Engels hoofdstel
Een Engels hoofdstel is het meest gebruikte hoofdstel, grote kans dat je bij jou op de manege al vaak een Engels hoofdstel voorbij hebt zien komen. Bij dit type hoofdstel zijn er veel verschillende neusriemen. De meeste ruiters rijden met een gecombineerde neusriem, dit betekent dat de neusriem boven de neus vastzit met een extra sperriem. Op deze manier kan het paard zijn mond niet open doen. Ook heb je bij dit type hoofdstel een hoge neusriem, deze worden veelal gebruikt bij stang en trends. Hier mag je mee rijden vanaf de klasse Z dressuur. Als laatst kun je ook kiezen voor een lage neusriem. De neusriem loopt dan net als de sperriem voor het bit langs. Je moet er wel voor zorgen dan de bitringen vrij liggen en de neusriem niet te strak aangetrokken word. Er moeten minimaal nog twee vingers tussen kunnen en zorgen dat de neusriem op het neusbotje ligt. 

 

Stang en trens hoofdstel
Zoals eerder benoemd mag je met stang en trens rijden vanaf de klasse Z dressuur. Je rijdt dan met 2 bitten tegelijk, een stang en een trens.  Zoals hierboven beschreven word dit hoofdstel met een hoge neusriem gereden.

Mexicaans hoofdstel
Dit hoofdstel heeft een hele speciale neusriem. Het Mexicaans hoofdstel bestaat uit twee dunne riempjes die boven op de neus samenkomen. Deze neusriem heeft een scherpe inwerking als het paard zijn mond probeert te openen. Dit soort hoofdstellen worden vaak bij springen gebruikt.

 

Western hoofdstel
Bij een westernhoofdstel rijd je zonder neusriem. Doordat er geen neusriem aanwezig is, heeft het paard veel bewegingsvrijheid en heeft het geen last van het hoofdstel. De teugels bij een westernhoofdstel zitten niet aan elkaar vast, maar zijn los van elkaar. 

Endurance hoofdstel
Het endurance hoofdstel is een combihoofdstel. Bij dit hoofdstel maak je in een klik er een halster van en van je teugels een hasltertouw. Ideaal als je lange afstanden rijd en onderweg eens een pauze neemt. Je kunt je paard dan even laten grazen of vastzetten terwijl je een pauze neemt.

Bitloos hoofdstel
Je hebt heel veel verschillende soorten bitloze hoofdstellen. Je rijdt je paard dan zonder bit en hindert het paard dan niet in de mond. Natuurlijk zal je meer op je zit moeten gaan rijden en zorgen dat het paard luistert naar je hulpen.

 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel veel verschillende hoofdstellen. Welk hoofdstel het beste is, is voor ieder paard/pony anders. Je zult moeten proberen wat het best voor jouw paard/pony werkt. Succes!