Verzorging na het rijden

Nadat je hebt paardgereden moet je jouw pony ook verzorgen Stap het paard eerst goed uit tot hij helemaal droog is. Zet hem daarna weer op de poetsplaats. Haal het zadel van de rug en borstel de zweetranden weg. Is de plek onder het zadel nog nat, spons het zweet dan met wat schoon water af.
Met een zweetmes kun je het overtollige water verwijderen. Ook het hoofdstel laat soms zweetafdrukken achter. Deze kunnen met een vochtige spons gereinigd worden. Dit voorkomt irritatie en schuurplekken bij de volgende training.

 

Je pony wassen
Soms kan het nodig zijn het paard helemaal te wassen. Let wel op: spuit een paard na het werk niet met koud water af, maar met lauw water, om de spieren niet te snel af te koelen. Laat hem voorzichtig aan het water wennen door met een zachte straal via de benen langzaam naar boven te gaan. Veel paarden vinden het vervelend als het hoofd wordt natgespoten. Gebruik daar liever een vochtige spons.

Je kunt voor de manen, staart en de vacht een milde shampoo gebruiken. Spoel die wel heel goed uit. Trek daarna een zweetmes in de groeirichting van de haren over de hals, de rug, de buik, het kruis en de dijen om het water te verwijderen. Gebruik je handen om het water van de benen te halen. Let erop dat de pony tijdens of na het wassen niet op de tocht staat. Laat hem na een wasbeurt weer goed droogstappen of zet hem onder het solarium als dat kan. Je kunt hem ook droogwrijven met een handdoek of stro of een dunne zweetdeken opleggen.