Poetsen

Het is handig om de pony steeds in dezelfde volgorde te poetsen. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.
Je begint met de rubberen rosborstel.
Met deze borstel maak je het vuil los van de vacht van de pony. Ook masseer je zijn huid. Begin aan de linkerkant van de pony. Draai met de borstel rondjes over het lichaam van de pony. Je begint bij de nek en gaat zo langzaam naar de hals, schouder, rug, buik en billen van de pony. Van de benen mag je alleen het dikke, zachte gedeelte met de rosborstel poetsen. Als je de linkerkant van de pony helemaal gedaan hebt, doe je hetzelfde aan de rechterkant van de pony.

Het vuil dat je hebt losgemaakt, ligt nu op de pony. Je gebruikt de zachte borstel om het vuil van de pony af te halen. Neem de zachte borstel in je linkerhand. Begin weer aan de linkerkant. Ga met de borstel over het lichaam van de pony. Het is belangrijk dat je ‘met de haren mee’ borstelt.
Als je het goed doet, gaan de haren van de pony mooi plat liggen. Als de haren juist rechtop gaan staan, borstel je ‘tegen de haren in’. Je moet dan de andere kant op poetsen!

Met de zachte borstel kun je ook zachtjes het hoofd en de benen poetsen. Voor de manen gebruik je een harde borstel of een manenkam. Borstel de manen eerst helemaal naar de ene kant en daarna helemaal naar
de andere kant.

Met je vingers kun je bijvoorbeeld strootjes uit de staart
van de pony halen. Ook kun je de staartharen met je vingers voorzichtig uit
elkaar trekken. Gebruik geen borstel voor de staart. Je kunt dan makkelijk haren uit de staart trekken. Daardoor wordt de staart steeds dunner. De pony heeft zijn staart nodig.

Wil je meer weten over de borstels? Bekijk dan deze video.