Welke disciplines zijn er?

Paardrijden bestaat uit meerdere disciplines. Zo heb je dressuur, springen, voltige, eventing, mennen, reining, endurance, buitenrijden, horseball en paardrijden voor gehandicapten. We vertellen je graag wat meer over dressuur, springen en voltige.

Dressuur 
Dressuur is de basis waar eigenlijk iedereen mee begint. In de dressuur leer je met de juiste houding en zit en met de juiste hulpen paard te rijden. Het doel van dressuur is om het paard te ontwikkelen tot een 'happy athlete' (een blij paard). Het paard moet soepel, ontspannen en los in zijn lijf zijn. Ook is het paard tevreden en oplettend. Het is belangrijk dat paard en ruiter elkaar volledig begrijpen: er is harmonie. Als je begint met paardrijden krijg je als eerste dressuur les om zo de basis van het paardrijden te leren. Lees hier waar je terecht kan voor rijlessen. 


Foto: Digishots

Springen
Springen is een van de meest populaire disciplines. Paard en ruiter moeten een springparcours afleggen waar tussen de 10 en 13 hindernissen zijn opgesteld. Het doel is om dit parcours te springen zonder fouten te maken. Strafpunten worden uitgedeeld als er bijvoorbeeld een balk valt of het paard weigert. Het parcours moet bovendien binnen een vastgestelde tijd worden gesprongen. Als je begint met paardrijden krijg je eerst dressuur les. Beheers je de basis goed dan kan je aan je instructeur vragen of je klaar bent voor springlessen. 


Foto: Digishots

Voltige 
Bij voltige worden gymnastische oefeningen op de rug van een paard uitgevoerd. Het paard loopt aan een lange lijn (de longe) op een cirkel en heeft een speciale voltigesingel met handvaten om. De longe wordt vastgehouden door een longeur. Omdat het paard continu beweegt is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden. Voltigeren is super leuk! Je hoeft niet ook paard te rijden om aan voltige mee te doen. Bekijk waar je kan beginnen met voltige.  

Foto: arnd.nl