Wat heb ik nodig?

Kleding voor je eerste paardrijles

Voor je eerste les hoef je echt niet meteen allerlei spullen te kopen. Vaak kun je iets lenen van vrienden of kennissen en de meeste maneges hebben caps die je mag gebruiken.

1) Paardrijbroek en bovenkleding
Draag kleding die lekker zit en goed past. Het liefst een echte paardrijbroek of een strakke (elastische) broek zonder naden, zodat het niet gaat schuren aan de binnenkant van je benen. Te wijde truien zijn niet handig, omdat de instructeur dan niet goed kan zien of je in de juiste houding zit. Lange bengelende sieraden of sjaals zijn gevaarlijk, omdat je daarmee kunt blijven haken. Rijd ook nooit met je jas of vest open. Een paard zou kunnen schrikken van het geflapper of je kunt ergs achter blijven haken. Trek een trui of t-shirt aan waar je je lekker in kunt bewegen, met een bodywarmer of korte jas voor als het kouder is

2) De veiligheidscap
Zet altijd een cap op! Heb je geen eigen cap? Vraag dan vooraf bij de manege na of je een cap kan lenen tijdens de rijles. Belangrijk is dat je cap goed past (ook bij de vorm van je hoofd). Een goede cap heeft een kinband met veiligheidssluiting en is goedgekeurd met een veiligheidsnorm. Caps zijn er in allerlei kleuren en modellen te koop, dus zoek maar een leuke uit!

3) Schoenen, rijlaarzen of jodhpurs
Voor de eerste les zijn stevige, hoge schoenen met een sterke, doorlopende zool en een kleine hak voldoende. De zool mag niet te veel profiel hebben, anders blijf je misschien hangen in de beugels. Stap nooit met sportschoenen of gympjes op een paard! Als je verder gaat met paardrijden, dan kun je rijlaarzen of rijschoenen (jodhpurs) kopen. Jodhpurs zijn een soort enkellaarsjes die je tijdens het rijden draagt in combinatie met chaps. Het fijne daarvan is dat je de chaps na het rijden makkelijk kunt afdoen en je niet in je lange, warme laarzen hoeft te lopen. Paardrijlaarzen geven je wat meer steun en bescherming en helpen je met een goede beenligging. 

4) Bodyprotector
Een bodyprotector is een soort van beschermende bodywarmer die je over je kleding kunt dragen. Deze kan extra bescherming bieden voor je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen tijdens een val. Als je er eentje aanschaft, laat je dan goed adviseren over de juiste maat. Het is belangrijk dat de protector goed past en niet op de groei wordt gekocht. Bij de meeste maneges kan je ook een bodyprotector lenen voor de rijles.