F-proeven

Bij een FNRS-manege leer je in de eerste plaats goed paardrijden. Daarnaast is het leuk om te laten zien wat je allemaal geleerd hebt in de lessen en dat kan tijdens een proevendag of tijdens een wedstrijd. Als je een bepaald niveau hebt bereikt, kun je zelfs een officieel diploma krijgen! Je manege instructeur kan je vertellen of je zover bent.

Proevendagen
Veel maneges organiseren proevendagen. Tijdens deze dag rij je een dressuurproef die past bij jouw niveau. Tijdens de eerste fase van het leren paardrijden, brons noemen we dat, kun je de volgende proeven rijden: F1 voor als je voor het eerst een wedstrijd rijdt tot en met F12 voor als je al gevorderd bent.

Tijdens de proef wordt je als ruiter beoordeeld door speciale FNRS juryleden. Deze letten op hoe je houding is en hoe goed je de figuren rijdt en je hulpen doorgeeft aan je pony. De jury schrijft de cijfers en beoordeling van jouw proef op een protocol dat je na afloop mee naar huis mag nemen. Zo kun je altijd terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. 

Scoor je gemiddeld minimaal een 6 per onderdeel? 
Dan wordt in je ruiterpaspoort een promotiepunt afgestempeld. Zorg er dus voor dat je je Ruiterpaspoort altijd bij je hebt, want dan kun je zien wanneer je mag meedoen aan een moeilijkere proef. Lees meer over het Ruiterpaspoort

Diploma
Bij de F-proeven zit ook een theorie examen bij alle even proeven dus bij de F2, F6, F8, F10 en F12. In de theorie leer je alles wat je van paarden moet weten zoals het opzadelen van je pony en hoe je een pony moet verzorgen. Super handig dus! Als je het examen goed afsluit krijg je een officieel diploma. Alle theorie vind je terug in het boek: Leer paardrijden met plezier Brons. Dit boek kan je vaak op je manege aanschaffen. 

Welke proef moet ik rijden?
Wil je weten welke proeven je moet rijden, vraag dit na op de manege. Daar kan je je ook opgeven voor de proeven. Bij het boek Leer paardrijden met plezier Brons zit ook een proevenboekje met alle proeven.

Dressuurproeven app
Er is ook een app voor iOS en Android. In deze KNHS Dressuurproeven app staan alle F-proeven en alle dressuurproeven die na de F-proeven komen. Wat deze app super tof maakt, is dat er van elke proef een video te vinden is waarin je kunt zien hoe de proef gereden moet worden en met tips over de verschillende onderdelen van de proef.